Skader på bygg
Skader på bygg
Når man oppdager en skade på bygning anbefales det å notere tidspunkt og hvordan skaden ble oppdaget. Videre bør man finne årsak til skaden og gjøre tiltak som hindrer at skaden utvikler seg. Meld også skaden til forsikringsselskapet, de har ofte døgnvakt og kan gi råd om hva man bør gjøre.
Forsikringen dekker reparasjonen av noen spesifikke skader, men snikende fuktskader og skader som skjer over lang tid kan være unntatt. Det er ofte sikkerhetsforskrifter knyttet til boligforsikring.
Byggtakst Nord AS har besiktiget over 20 000 skader og har derfor erfaring med de fleste skadetyper.
- Fukt, vann og kondens
- Brann
- Naturskader
- Snøtyngde, is og frost
- Ansvar
- Innbo
- Setninger og sig
- Sprengning og rystelser
- Mugg, sopp og råte
- Skadedyr og insekter
- Skadeskjønn
Mindre forsikringsskader repareres normalt omgående. Store skader behandles ved å leie et takstfirma som utlyser tilbudskonkurranse og styrer reparasjonen. Ved store skader kan også forsikringsselskapet eller skadelidte få skaden fastsatt ved skadeskjønn. Da får skadelidte et skjønnsbeløp og kan stå mere fritt i å gjøre reparasjonen.
Fukt, vann og kondens
Dette er de vanligste skader i boliger. Enten kommer vann og fukt inn utenfra, eller innvendig fra rørledninger eller tilknyttet utstyr.
Fukt utenfra kan trenge inn gjennom utettheter i tak, i vegger, rundt vinduer og dører, terrasser, inngangspartier og i overgang med tilbygg, karnapper etc.
Kondensering skjer ved at fuktig inneluft treffer kalde flater som yttervegger eller tak. Kondens skader konstruksjon over tid.
Nedbør og overvann kan komme inn gjennom mur og sluker ved f.eks. stor snøtining og regn. Dette skjer ofte når terrenget ute og ledninger er frosset på vinteren og derfor ikke fungerer. Andre ganger er mengden med overvann så stor at husets drensledninger ikke klarer å ta unna.
Innvendig skjer vannskader som lekkasjer fra rørledninger eller tilknyttet utstyr som vaskemaskin, brudd på rør, koplinger og kraner, utette våtrom, frost, fuktopptrekk fra grunnen, kondensering i tak og vegger etc.
Brann
Brann skal meldes til politiet. Ved brann oppstår det ulike skader som røyk og sotskader, slokkevannskader og senskader. Er det benyttet sjøvann til slukking, følger skader fra salt. Brenner f.eks. plast kan det oppstå irr- og rustskader på metall. Deretter kommer senskader som gjenværende røyklukt, mugg og soppskader.
Generelt ved brannskader må spesialkompetanse inn så snart som mulig hvis det er ønskelig å redde mest mulig verdier. Venter man for lenge med reparasjon vil skadeomfanget bli større.
Naturskader
Skader med bestemte naturårsaker på bygninger, tomt og løsøre dekkes av forsikring fra en felles ordning hvor forsikringsselskapene har medlemskap. Naturårsaker er storm, skred, flom, stormflo mm.
En annen form for naturskade er vann og flom fra bekk eller elv som skader terreng, mark og skog utenom boligtomten. Slike skader skal meldes via Altinn og behandles av Statens naturskadeordning og Landbruksdepartementet.
Snøtyngde, is og frost
På vinteren vil snødekke på tak påføre tung last i tillegg til å isolere. På boliger som mangler tilstrekkelig utlufting av varm luft oppstår det snøtining på taktekket. Dette skaper vann som følger taket ut til takrenna hvor vannet fryser til is og lager istapper. Dette er en konstruksjonsfeil.
Eier kan gjøre førstehjelp ved å rydde vekk deler av snøen og fjerne isen. Gjøres ikke dette er det risiko for varig nedbøying på taket og langs takrenner. Oppstår det overbelastning vil det oppstå sammenbrudd med omfattende skader.
På flate tak skjer det også vinterskader når det dannes vanntrykk mot tekket. Det oppstår lekkasjer i utette skjøter, vann stiger i nivå og renner over beslag, snøfokk trenger inn i utettheter, tiner ved mildvær og kommer inn i konstruksjonen.
Isproblemer på tak kan man gjøre noe med ved å kartlegge hvor det er luftlekkasjer og deretter foreta tiltak. Byggtakst Nord AS tilbyr termografi med infrarødt kamera som avbilder temperaturer. Da finner man luftlekkasjene og kan anbefale riktige tiltak. Dette trenger ikke å være omfattende. Se eget avsnitt om termografi.
Boligforsikringer har normalt sikkerhetsvilkår som man som eier skal følge. Frost på boligers vannforsyning kan gi betydelig vannskader. Frost oppstår ved manglende oppvarming og mangelfull isolering av rør utenfor oppvarmede rom. Uønsket fuktighet/vann vil over tid medføre at det oppstår svertesopp, mugg og råte i organiske materialer. Slike skader skjer over lang tid og er ofte unntatt i tradisjonelle boligforsikringer.
Ansvar
På eiendom og boliger kan det også oppstå skade som skyldes noen utenforstående. Det kan være en bil, en maskin, teknisk utstyr, eller rystelser fra nærliggende spunting eller sprenging.
Et kjøretøy f.eks. ved snøbrøyting kan være uheldig å skade garasjen, gjerdet eller boligen. Tilsvarende kan skader oppstå med større rystelser i området fra fjellsprenging.
Dette er ansvarsskader som meldes til forsikringsselskapet straks de er oppdaget. Der ansvarsforsikrede biler og brøyteutstyr er årsaken kan skade meldes direkte dit utstyret er forsikret.
Innbo
Dette gjelder som oftest i forbindelse med brann og større vannskader. Noen ganger kan innbrudd eller fester ute av kontroll medføre betydelige innboskader.
Utleie med innbo kan også medføre diskusjoner om innbo er skadet eller godt brukt.
Ved innboskader må hver skadet ting registreres, helst bilde, alder og dagens verdi som brukt. Kan ting repareres må reparasjonspris beregnes. Øvre grense for reparasjon er hva det koster å skaffe ny på bruktmarkedet.
Man finner en god del retningsgivende markedspriser ved å søke på internett.
For noe som er totalskadet er ditt økonomiske tap hva det koster å kjøpe samme eller tilsvarende brukt. Noen ting finnes ikke som brukt. Man kan da finne nypris og oppgi alder, så vurderer f.eks. forsikringen den endelige verdien ut fra hva du har i forsikringsavtalen som aldersfradrag.
Innbrudd og hærverk
Med innbrudd menes at en hindring forseres, for eksempel at en dør eller vindu i lukket/låst stilling blir brutt opp. Innbrudd skal meldes til politiet i tillegg til husforsikringen.
Har man ulike forsikringsselskap på boligen og innbo (ofte kollektivt) må man melde fra til begge.
Setninger og sig
Når bygninger er blitt noen år er konstruksjonen tørket og blitt utsatt for belastninger fra innbo/løsøre, mennesker og snøtyngde. Tak og gulv får små varige skjevheter, noe som er normalt.
Setninger og sig skjer årlig på noen bygg. Dette er skjevheter som er utover de normale skjevheter i byggetoleranser. Man merker setninger og sig som skjeve gulv, riss og sprekker i overflater og i lister, dører og vinduer går ujevnt i karm etc.
Mindre skjevheter skyldes oftest krymp i materialer, uheldig kombinasjon i materialbruk og nedbøyninger ut fra alder og bruk.
Noen ganger skjer det uforutsatte setninger og sig i grunnen som bygget står på. Dette kan skyldes utvasking fra vannårer eller rørlekkasje, rystelser med sig fra sprenging eller at grunnen som bygget er oppført på er mangelfull komprimert slik at fyllingen siger over tid. Dersom grunnarbeider med fyllinger gjøres på vinteren er det fare for innblanding av snø, is og frost, dette skaper setninger når tineperioden er i gang. Det kan også skje setninger og sig hvis det foregår omfattende gravearbeider i nærheten av boligen.
Setninger og sig er alvorlig siden man ikke vet hvordan dette kan utvikle seg over i tid. Ofte må man sette i verk nærmere undersøkelser og finne ut hva man må gjøre som stoppende tiltak og hva som må til for å rette opp i det som er skjedd. Setninger og sig i grunnen skjer årlig på mange bygg.
Byggtakst Nord AS har erfaring med setninger og skjevheter og kan bistå som faglig rådgiver.
Sprengning og rystelser
Graving, sprenging, peling og spunting gir ofte rystelser i grunnen som kan utløse riss, sprekker, brudd, setninger etc. i nærliggende bebyggelse. Den som skal utføre arbeidet anbefales å foreta forundersøkelser for å kartlegge gamle skader på nabobygg før man setter i gang.
Forhåndsbesiktigelse med filming vil registrere tilstanden på nabobygg ute og inne før anleggsarbeidene igangsettes. Dette er en fordel for både huseier og entreprenør. Man unngår diskusjon i ettertid om det som huseier påberoper som nye skader var til stede før rystelser skjedde. Da er det også enklere å bli enig om noen er ansvarlige for skadene som påvises.
Byggtakst Nord AS har erfaring på dette området og kan besiktige alle typer bygg og eiendom, både ute og inne før skade eller etter at skade har skjedd. Vi kan også uttale oss om årsakssammenheng der skader påviselig er oppstått eller utløst av rystelser innenfor eller over tillatt rystelsesnivå.
Mugg, sopp og råte
Vannskader, fuktighet, kondensering og manglende lufting i bygninger er grobunn for mugg. Mugg i boliger skal ikke forekomme og kan gi problemer i form av utvikling av astma/allergi.
Selv om muggsopp er en del av den ”normale floraen” både inne og ute, vil fuktighet kunne gi vekst som forstyrrer den naturlige balansen. Dette vil i svært mange tilfeller gi inneklimaproblemer.
Mugg eller svertesopp på overflater indikerer med stor sannsynlighet at noe ikke fungerer slik det skal i boligen. Sjekk ventiler, avtrekksvifter og at det luftes ekstra godt hvis det tørkes klær inne.
For faglige råd eller måling av muggsporer i inneluften ta kontakt med Byggtakst Nord AS.
Skadedyr og insekter
Skader som er påført boligen av mus og rotter har lenge vært dekket av boligforsikringen. Dette er skadedyr som er ute i naturen, spesielt der det er plen og gress, men også i bygårder. Man kan hindre slike skadedyr å komme inn i boligen hvis man ettermonterer musestoppere.
Noen opplever at boligen er blitt invadert av sølvkre eller skjeggkre. Dette er insekter som tidligere var vanskelig å bli kvitt, men nå har det også kommet løsninger for å bekjempe disse insekter.
Byggtakst Nord AS anbefaler å ta kontakt med forsikringsselskapet om vilkårene før noe igangsettes.
Skadeskjønn
Skadeskjønn er en måte å få fastsatt et skadeoppgjør på. Denne oppgjørsform kan forsikringstaker eller selskapet bestemme. På større skader, og der man ønsker å endre ved reparasjon eller bygge helt annerledes vil det ofte være praktisk å fastsette skadens verdi ved bruk av skadeskjønn.
Skadeskjønn har ingen laveste begrensning. Skadeskjønn er en fordelaktig oppgjørsform som forsikringsselskapene skal informere skadelidte om på et tidlig stadium. Ofte ser selskapene at skadeskjønn passer best. De blir enig med skadelidte om å bruke skadeskjønn og når skadelidte er privatperson og det gjelder bolig tilbyr forsikringsselskapet seg å betale også skadelidtes utlegg til skjønnsmann.
Ved totalskade vil det i de fleste saker være mest gunstig for skadelidte å bruke skadeskjønn som oppgjørsform. Skadeskjønn gir frihet og skadelidte får selv rabatter og kan konkurranseutsette. Innredning og størrelse kan være etter nye behov. Bygges det større og dyrere enn skjønnet må skadelidte selv dekke differansen.
Ved skadeskjønn beregnes verdien av det som er blitt skadet. I tillegg beregnes merkostnaden som påløper ved å oppfylle de nyeste forskrifter. Alle kostnader med byggesøknader og innleid administrasjon er inkludert i skadeskjønnet.
Kan skadelidte selv administrere og bruke konkurranseutsetting vil man får brukbart betalt for eget arbeid.