Termografi, luftlekkasje og andre målinger
Luftlekkasjemålinger – trykktest
Luftlekkasjemålinger kalles ofte for trykktest. Ifølge byggeforskriftene skal leverandøren av nye bygg dokumenterer at bygningen oppfyller forskriftenes krav. At bygget oppfyller myndighetenes krav, er uansett huseiers ansvar.
Byggtakst Nord AS bruker BlowerDoor til å måle luftlekkasje og termografikamera til å påvise hvor lekkasjene er. Dette er en sikker måte å dokumentere om bygninger oppfyller krav til tetthet.
Lekkasjeåpninger medfører at fukt kan trenge inn og redusere bygningsdelens varmeisolerende evne, samt forringe bygningens levetid. Inneklima påvirkes negativt, og det oppstår sjenerende trekk, fukt, mugg og soppskader.
Vårt utstyr og våre prosedyrer skjer etter NS-ENISO 9972:2015 (tidligere NS13829).
Bygningers svake punkter for luftlekkasje
Bygningers svake punkt er sammenføyninger i yttervegger, der delevegger møter yttervegg, himlinger, etasjeskiller, vinduer, dører, rørføringer og skjult el.-anlegg i yttervegger. I tillegg kommer skorsteiner og luftekanaler, samt luker til kaldloft og til uoppvarmet kjeller.
Byggtakst Nord AS har måleutstyr fra Blowerdoor og Retronic for å utføre denne type kontroll. Dersom resultatet av kontrollmåling av lufttetthet viser at bygningen ikke tilfredsstiller forskriftene, benytter vi termografi for å påvise hvor lekkasjen befinner seg, om eier ønsker det.
Termografering
For å lokalisere luftlekkasjene bruker vi termografikamera som ser forskjell i temperaturer på overflater, mens våre øyne ser lys. Kameraet sender ikke ut strålinger, det tar bare imot temperaturstråling.
Termografering skjer i mange tilfeller etter NS-EN 13187. For å termografere bygninger må man ha kunnskap om byggeteknikk og kjenne til hvordan varmestråling opptrer i bygninger.
For kontroll av isolering bør man ha temperaturforskjell på minimum +15°C. For å lokalisere uønskede luftlekkasjer er det nok med temperaturforskjell på ca.+ 5°C.
Termografering planlegges nøye, bl.a. ved å registrere ute- og innetemperatur, trykkforhold, varmekilder som kan innvirke, samt solstråling.
Termografi med varmesøkende kamera kan brukes til å:
- Påvise bygningens tilstand med henblikk på isolasjon, utettheter og kuldebroer
- Påvise mulige skader som følge av fuktighet i isolasjon
- Vise tilstanden og varmefordelingen til sentralfyringsanlegg, takvarme, elektriske varmekabler og vannbåren gulvvarme
- Påvise nøyaktig posisjon for nedstøpt kabel eller varme/kjølerør
- Avdekke overoppheting av elektrisk komponenter og fordelingsutstyr
- Kontrollere temperaturfordeling i pipeløp i fyringssesongen
- Påvise omfang av vannlekkasjer, lekkasjer i produksjonsanlegg, påvise varmesystemer mv.
- Registrere varmestrømmer til oppvarmede flater i biler, båter og campingvogner
Temperatur- og fuktmåling
Svært mange byggeskader oppstår som følge av uønsket fukt- og vanntilførsel.
Vann på avveie og kondensering er et problem. Når fukt og vann samles i bygningskonstruksjoner vil det over tid dannes svertesopp og muggsopp. Når muggsoppen dør gir den fra seg toksiner som kan gi allergiske og astmatiske symptomer. Hvis noen i familien er konstant “småforkjølet” kan et fuktproblem i boligen være forklaringen. Selv nye boliger kan ha store fuktproblemer.
Fukt kan oppdages
Fuktskader og fuktig klima i en konstruksjon er ikke alltid lett å oppdage. Boliger med mugglukt eller der fliser og belegg ikke er riktig montert, har ofte et fuktproblem. Det samme gjelder dersom man ikke holder utefukt borte fra å trenge inn i boligen, da er det grobunn for de snikende, skjulte lekkasjene som kan gjøre betydelig skade.
Ny boligeier sikrer seg ofte ved å få kontrollert f.eks. våtrom hvor reparasjonskostnader er særdeles store, og der villa- og huseierforsikring normalt ikke dekker.
Noen selgere av leiligheter og boliger bestiller egen fuktmåling og våtromskontroll fra takstfirma for å gi kjøper opplysninger om disse rom, og for å unngå reklamasjon fra den nye eier. Fuktmåling inngår også i tilstandsrapporter.
Fuktmåleinstrumenter
Vi benytter en rekke ulike instrumenter til fuktsøk og fuktmåling.
Merker som Vaisala og Protimeter er instrumenter som vi benytter for nøyaktig måling av fukt og temperatur i luft, inne i konstruksjoner av tre, betong osv. I betongen borer vi inn måleplugger og kontrollerer klima ved gitte tidspunkt. Instrumentene brukes ofte for nøyaktig kontroll om betong er tilstrekkelig uttørket før limte belegg kan monteres.
Vi benytter andre instrumenter til overflatesøk for å registrere om det finnes uønsket fukt i underlaget.
Arealmåling
Ved verditaksering utfører vi arealmåling ut fra de siste retningslinjer for takstbransjen som er litt avvikende fra arealmåling etter NS 3940.
Vi utfører også arealkontroll for eiere som nylig har kjøpt eller solgt bolig.
På næringsbygg kan vi måle ut byggets areal og sette opp etasjevis BTA (brutto areal), leid areal hos ulike leietakere og fellesareal. I næringsbygg opererer man med BTA (bruttoareal) og her kan samlet areal i leiekontrakter være forskjellig fra byggets samlede areal.
Muggmåling i inneluft
Vannskader i bygninger er grobunn for mugg. Mugg i boliger kan føre til astma/allergi. Selv om muggsopp er en del av den normale floraen både inne og ute, vil fuktighet gi vekst som forstyrrer den naturlige balansen. Dette vil i svært mange tilfeller gi inneklimaproblemer.
Muggsopp forårsaket av f.eks. en fuktskade, kan gi problemer i lang tid etter at fuktigheten er fordampet.
Den mikrobiologiske aktivitet er normalt ikke synlig. Det må brukes spesialutstyr både for målinger og analyse. Gjennom analyse får man greie på tilstanden for de områder det er tatt prøver fra og deretter vil tiltak kunne settes i verk.
Kilder til uønsket mikroorganismer kan være:
- Gamle, ureparerte og nye vannlekkasjer
- Høy luftfuktighet/dårlig ventilasjon (vindusventiler er ofte ikke nok)
- Kondensproblematikk
- Innebygd fuktighet f.eks. i nybygg
- Utettheter i taktekket og fasadekledninger
- Ventilasjonsanlegg som mangler rengjøring
- Møbler og inventar som gir mugg
Sporer fra muggsopp kan påvises i luften i alle miljøer. Forekomsten varierer sterkt med årstiden. I uteluften finner man det høyeste antallet på sommeren og høsten. Hvis sporekonsentrasjonen er høyere i inneluft enn i uteluft, kan det være et signal om muggvekst på innvendige overflater.
Det samme kan være tilfelle dersom en type muggsopp som ikke finnes utendørs er dominerende innendørs. Muggvekst innendørs henger sammen med fuktighet (over 70 % RF i materialets overflate). God næringstilgang (f.eks. støv og skitt) og mørke fremmer muggvekst. Også stillestående vann med næringsstoffer kan føre til bakterievekst.
Svertesopp kan være svarte prikker i vinduskarmer, på tapet, gulvlister etc. i rom med dårlig ventilasjon og lite oppvarming, eksempelvis i soverom mot oppfylt terreng.
Fukt og råteskader, muggvekst og mugglukt skal ikke forekomme i bygg.
Kontroll av muggsopp i inneluft:
Det tas først en referanseprøve av utelufta. Deretter tar man prøver inne på relevante steder. Prøvene dyrkes hos et lokalt laboratorium i Tromsø. Etter ca. en uke er resultatet klart. Resultatet vil avgjøre om det anbefales tiltak.
Før salg av bolig:
Har man mistanke om at det er uønsket mugg i boligen som skal selges, er det lurt å få utført en muggprøve i tillegg til en tilstandsrapport. Da unngår man at kjøper foretar muggmåling og påberoper muggsopp som en mangel som selger må rette.
Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block. Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.